Otomobil Segmentleri

Otomobil dünyasında çok fazla duyulan bir terim var, “Araç Segmenti” Peki araç segmenti nedir? Araba segmentleri neye göre belirlenir? Gelin otomobil camiasının bir jargonunu halka açalım.

Araba Segmenti nedir?

Araç segmentleri araçları kıyaslamak, değerlendirmek ve sınıflandırmak için ortaya çıkmıştır. Araç segmentleri ülkeden ülkeye ya da bölgeden bölgeye değişebilir. Amerika’da B segment bir otomobil Avrupa’da C segment olarak sınıflandırılabilir.

Araç Segmenti neye göre belirlenir?

Araç segmentleri eskiden araçların uzunluğuna göre belirlenirken şimdi ana ölçü aks mesafesi olmuştur. Fakat bazı arada kalan segmentler farklı segment özelliklerini taşıyabilir ve bazı istisnalar gerçekleşebilir.

A Segmenti araçlar;

Bu sınıftaki araçlar minicar olarak da bilinir ve şehiriçi trafiğine oldukça uygun ve ekonomik araçlardır. Özellikle Avrupa’nın yoğun şehirlerinde çok tercih edilir. Araç fiyatının yanı sıra park kolaylığı ve yakıt ekonomisi sağlar.

Uzunluğu maksimum 370 cm olan bu segment araçlar; Hyundai i10, Fiat 500, Smart ForTwo, Citroen C1, Peugeot 107 ve Kia Picanto örnek verilebilir.

B Segmenti araçlar;

Küçük aile otomobili olarak adlandırılan bu araçlar 370 cm ve 400 cm uzunluğunda olurlar ve B segmentin en önemli temsilcileri; Opel Corsa, Volkswagen Polo, Renault Clio, Nissan Micra, Citroen C3, Toyota Yaris ve Honda Jazz’dır.

C Segmenti araçlar;

Türkiye’de en çok tercih edilen ve en çok üretilen segment olan C segment otomobil markaları arasında yoğun rekabet olan bir sınıftır. Uzun yolculuklar ve şehir trafiğinde büyük kolaylık sağladığı için aileler tarafından tercih edilir. HB, Sedan, SUV gibi bir çok model türü bu segment altında değerlendirilir. En popüler C segment temsilcileri; Seat Leon, Volkswagen Golf, Volkswagen Jetta, Peugeot 308, Renault Megane, Hyundai i30, Opel Astra, Toyota Auris, Toyota Corolla, Audi A3, Fiat Egea, Hyundai Elantra gibi sıralanabilir.

D Segmenti araçlar;

Üst orta sınıf aile otomobili olarak da değerlendirilen ve C segmentine göre daha geniş ve uzun üretilen araçlar donanım olarak da daha güçlü olarak piyasaya sunulurlar. Volkswagen Passat, BMW 3 serisi, Audi A4, Mercedes C sınıfı, Ford Mondeo, Volvo s60, Citroen C5, Renault Talisman, Toyota Avensis, Lexus IS gibi otomobiller bu sınıfın en önemli temsilcilerindendir.

E Segmenti araçlar;

Üst sınıf ve Executive olarak da adlandırılan bu sınıf yüksek donanım sunduğu gibi performans ve yakıt tüketimi olarakta üst seviyede araçlardır. BMW 5 serisi, Mercedes E serisi, Jaguar Xf, Volvo s80, Saab 9-5 ve Audi A6 bu segment otomobillerin en çok satılan modelleridir.

F Segmenti araçlar;

Lüks sınıf otomobillerin oluşturduğu F segment grubu araçları yüksek sürüş konforu, üst düzey tasarım ve görsellik sunarlar. BMW 7 serisi, Audi A8, Rolls Royce Ghost, Bentley Mulsanne, Maserati Quattroporte, Mercedes S serisi bu araçlara örnek verilebilir.

(B: 109, T: 1)

Benzer Videolar

YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir