Araç Kaskosu ve Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Zorunlu trafik sigortası her araç sahibi için zorunludur. Bir kaza durumunda zarar gördükten sonra karşı tarafın uğrayabileceği fiziki ve maddi zararları teminat altına alır. Bu sigorta, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında geçerliliği olan bir sigorta türüdür.

Bir aracın yolda olabilmesi için zorunlu trafik sigortasına sahip olması gerekir. Zorunlu kasko mali mesuliyet sigortası, bu sigortanın düzenlendiği aracın hasarını kapsamaz, sadece başka bir aracın hasar verdiği hasarı kapsar.

Kasko ile zorunlu trafik sigortası sigortası arasındaki farklar

Kasko ile zorunlu sigorta arasında bazı farklılıklar vardır. İşte farklar:

  • Kasko isteğe bağlı olup, bu sigorta ile araç sahibi herhangi bir kaza durumunda sigortalıdır. Zorunlu trafik sigortası ise yapılması zorunludur ve kazaya neden olan araca değil, başka bir kişiye karşı sorumluluğunuzu garanti eder.
  • Trafik sigortası yoksa ve böyle bir durum tespit edilirse, güvenlik güçleri tarafından sigortasız aracın tespiti ile aracın sürülmesi yasaklanır. Kasko isteğe bağlı olduğu için herhangi bir yasak yoktur.
  • Kasko poliçelerine başvururken tavan ve teminatlar ihtiyaçlarınıza göre belirlenirken, zorunlu trafik sigortası ile bu mümkün değildir.
  • Araç sigortası hesaplama, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen garanti limitlerini aşan serbest tarife esasına göre yapılır. Kaskoda durum farklıdır. Sigorta miktarı araç sahibi tarafından belirlenir. Ucuz fiyata kasko sigortası, araç sahibinin beklentilerini karşılamıyorsa, o fiyattan kasko başvurusunda bulunmak fayda sağlamayacaktır.

Araba sigortası garantileri

Kendi aracınızı sigortalarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, ihtiyaçlarınıza uygun doğru garantileri seçmektir. Araç sigortası, kaza, kaza, yanık ve hırsızlık durumunda temel sigorta kapsamını içerir. Bunun dışında bazı ek teminatlar da kasko sigortasına dahildir. Dilerseniz size sunulan kasko paketinize ihtiyaçlarınıza göre ek teminatlar ekleyebilirsiniz.

Trafik sigortası başlangıç ​​ve bitiş tarihleri

Kasko, trafik sigortası gibi zaman aralıklarında zorunlu olan kasko sigortası değildir. Bunu yapmak için, sürücüler istedikleri zaman otomatik sigorta yaptırabilir ve bir otomobil sigortası poliçesi satın alabilirler.

Kendi aracınızın sigortası için tanımlanan katkı payının ilk ödemesi ile; Sigorta, sigortacının poliçeyi sigortacıya teslim etmesiyle başlar. Sigortalı; Belirtilen tarihten itibaren 30 gün içinde primlerin ödenmemesi durumunda sigorta şirketleri sigorta sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir. Sigorta poliçesi; Aksi kararlaştırılmadıkça, başlangıç ​​olarak belirtilen günde başlar ve saat 12.00’de sona erer. O günden itibaren 365 gün.

Yeni dosyalama sayesinde, bazı sigorta şirketleri artık aylık olarak otomobil sigortası da yapıyor.

Arabamı ne zaman sigortalatmalıyım?

Araba sigortası isteğe bağlıdır, ancak araba sigortası, araca sahip olduğunuz gün hemen yapılmalıdır. Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız, trafikte olaysız geçen her gün büyük bir şanstır. Ancak büyük şehirlerde suç oranı oldukça yüksektir. Örneğin arabalar herhangi bir nedenle çalınabilir veya hasar görebilir. Bu iki durum bile kasko sigortasının erken tescili için yeterli sebeptir.

Sigorta bedeli nedir ve nasıl belirlenir?

Sigorta bedeli, sigorta poliçesinde yer alan aracın sigorta değeridir. Bu tutar, sigorta poliçesindeki teminata, ek teminatlara ve poliçe kapsamında tazminat talep edilmemesine bağlı olarak değişmektedir. Hasarsızlık sigortası indirimi, poliçe süresi içinde herhangi bir hasar talebinde bulunulmaması durumunda yenileme sırasında ödenmesi gereken tutara uygulanan indirimdir.

Hasarsızlık indirim oranını etkileyen koşulları sigorta şirketleri belirler. Ayrıca sürücüler, satın aldıkları aracın kasko poliçesi olduğu sürece eski araçlarında kazandıkları hasarsızlık indiriminden faydalanabilirler.

Ayrıca hasarsızlık indirimi almanıza engel olmayan durumlar ise şu şekildedir:

Kayıplar için %100 tazminat; Karşı tarafın %100 kusurlu olduğu durumlarda meydana gelen kayıplardır. Meydana gelen hasarda sigortalının kusurlu olmadığı rapor veya tutanakla belgelenmelidir. Bu belgeye göre sigortalı, sigorta şirketinden hasar tazminatı alabilir.

Telsiz ve kayıt cihazının çalınması, camının hasar görmesi veya kırılması sadece bir kez indirim alma hakkını etkilemez. Ancak, aynı kuralın tüm sigorta şirketleri için geçerli olmadığını da varsayalım.

Aracın iç ve dış yüzeylerinde meydana gelen çizik, çizik, ezik gibi küçük hasarlar hasar görmeden durumu daha da kötüleştirmez.

Sigorta muafiyeti nedir?

Sigorta muafiyeti, araçta meydana gelen hasarın belirli bir kısmının sigortalı tarafından karşılanması durumudur. Örneğin, aracınızı 50.000 TL sigorta değeri ve 500 TL muafiyet ile sigorta ettirdiğinizi düşünün. Bu durumda, sigortalı olarak aracın hasar masraflarını 500 TL’ye kadar karşılıyorsunuz. 500 ila 50.000 Türk lirası arasındaki maliyet, sözleşme yaptığınız sigorta şirketi tarafından ödenir.

Bu yazımızda kasko ve trafik sigortası hakkında bilgiler paylaştık. Aklınıza gelebilecek tüm soruları cevaplamaya çalıştık. Eklemek istediklerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

(B: 95, T: 1)

Benzer Videolar

YORUM YAP

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir